Kolonoskopi, kalın bağırsağın ve ince bağırsağın küçük bir kısmını incelemek için yapılan ayakta tedavi yöntemidir. İşlem, kolonoskop adı verilen ve ucunda kamera bulunan esnek bir kablo ile yapılmaktadır.
Bu esnek kablo yaklaşık 2 metre boyunda olmaktadır. Kolonoskopi, kanama, karın ağrısı veya bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler (ne sıklıkta dışkılama yapıldığı, ne kadar kolay dışkılandığı ve dışkının rengi) gibi sindirim sistemi semptomlarını değerlendirmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. İşlem genellikle 30 dakika civarı sürmektedir. İşlem sırasında, sıklıkla biyopsi (küçük doku parçaları) alınmaktadır. Biyopsi işlemi, acı vermemektedir.
İşlem öncesinde doktorun istemine bağlı olarak diyet yapılmaktadır. Bu diyetin sebebi işlem sırasında kamera ile bağırsakların görüntülenebilmesini sağlamaktır. Diyete uyulmadığı taktirde doktor işlemi gerçekleştiremeyecektir.
Doktorlar farklı sebeplerden ötürü kolonoskopi önerebilmektedir;
Kolonoskopi işlemi endoskopi (gastroskopi) işlemi gibi ayaktan yapılan bir işlemdir, yani çoğu zaman hasta gün içerisinde taburcu olmaktadır. İşlem, hastada ağrı oluşturabileceği için derin sedasyon altında gerçekleştirilmektedir. Derin sedasyon altında hasta herhangi bir ağrı veya acı hissetmemektedir.
İşlem Süreci;
Anesteziye bağlı olarak gelişen uyanma süreci için hastalar dinlenme alınmaktadır. Yaklaşık 30 dakika için hastalar kendilerine gelmektedir. Bazı durumlarda;
Merkez, Darülaceze Cd. 14/1, 34381 Şişli/İstanbul
Pazartesi – Cuma: 8:00 – 17:00
Her ay doğrudan gelen kutunuza gönderilen en son Dr. Mehmet Bayram haberleri, makaleleri ve kaynakları.