Endoskopi Nedir?

Endoskopi (Gastroskopi), uzun, esnek ve 1 cm çapındaki bir kablonun ucundaki küçük kamera ile üst sindirim sisteminizin görüntülü olarak incelemesi işlemidir.

Sindirim sistemi hastalıkları uzmanı (gastroenterolog) tarafından, yemek borusu, mide ve onikiparmak barğırsağını (duodenum) etkileyen durumları teşhis ve tedavi etmek için kullanır. İşlem derin sedayon altında gerçekleştirilir. İşlem sırasında hasta, herhangi bir ağrı veya acı hissetmemektedir.

İşlemin yapılabilmesi için hastanın işlemden en az 6 saat öncesine kadar herhangi bir şey yiyip, içmemiş olması gerekmektedir. İşlem ortalama olarak 10 dakika sürmektedir. İşlemin hemen sonrasında sonuç raporu yazılmaktadır. Biyopsi sonuçları ise 7-10 gün içerinde çıkmaktadır.

Endokopi (Gastroskopi ) Neden Yapılmaktadır?

Endoskopi, doğrudan üst sindirim sistemi organlarının görüntülenmesini ve biyopsiler ile detaylı inceleme yapılabilmesini sağlar. Üst sindirim sistemindeki hastalıkları teşhis etmede diğer radyolojik testlerden daha doğru sonuç verebilmektedir. Olabilecek üst sindirim sistemi hastalıkları;

Endokopi (Gastroskopi) Nasıl Yapılmaktadır?

Endoskopi, genellikle ayaktan yapılan sürecidir, yani aynı gün eve gidilebilmektedir. İşlem derin sedasyon altında yapılmaktadır. İşlem sonrası ayılma süreci kişiden kişiye değişmektedir. Ortalama olarak, 30 dakika için hastalar kendine gelmektedir.

İşlem Süreci;

  • İşlem odasına geçilmekte ve damar yolu açılmaktadır.
  • Boğaza işlem sonrasında ağrı olmasını engellemek amaçlı uyuşturucu sprey sıkılmaktadır.
  • Endokopi cihazının rahat hareket etmesini ve zarar görmesini engellemek amaçlı, hastaya ağızlık ısırtılmaktadır.
  • Damar yolu arayıcılığı ile anestezik ilaçlar yapılmaktadır ve hastanın uyuması sağlanmaktadır. Endokopi cihazı, ağıza yerleştirilerek mideye gönderilmektedir.
  • İşlem ortalama 10 dakika sürmektedir.
  • İşlemde, boğaz, yemek borusu, mide ve onikiparmak barsak incelenmektedir.
  • Gerekiyor ise biyopsi alınmaktadır ve patoloji laboratuvarına gönderilmektedir.

(Biyopsi alınmış olması kesin kötü bir durum olduğu anlamına gelmemektedir.)

İşlem sırasında nefes alınabilmektedir. Endoskopi cihazı nefes almaya engel olmamaktadır. İşlem öncesi en az 6 saat aç olunması anestezi verilebilmesi ve görüntülemenin yapılabilmesi için önemlidir.

Endoskopi Sonrası Neler Olmaktadır?

Anesteziye bağlı olarak gelişen uyanma süreci için hastalar dinlenme alınmaktadır. Yaklaşık 30 dakika için hastalar kendilerine gelmektedir. Bazı durumlarda;

  • Boğaz Ağrısı
  • Midede Şişkinlik
  • Mide bulantısı

Gibi belirtiler nadir de olsa görülebilmektedir. Her hastada oluşabilecek durumlardır. Bu sebeple korkulacak bir durum olmamaktadır. Kısa sürede sona ermektedir. İşlem sonrası rapor yazılmaktadır ve sonuç doktor ile görüşülebilmektedir.

Merkez, Darülaceze Cd. 14/1, 34381 Şişli/İstanbul

Çalışma Saatleri:

Pazartesi – Cuma: 8:00 – 17:00

Bültenimize Abone Olun!

Her ay doğrudan gelen kutunuza gönderilen en son Dr. Mehmet Bayram haberleri, makaleleri ve kaynakları.